Zonnestroomparken
Pura Vida ontwikkelt grootschalige zonnestroomparken. Wij doen dit zowel in opdracht als op eigen initiatief.

Wat is een grootschalig zonnestroompark?
Een grootschalig zonnestroompark is een energiecentrale die de zon benut om energie op te wekken. Simpel gezegd is het een verzameling van vele zonnepanelen. Een zonnestroompark kan op de grond gebouwd worden, maar wij doen dit liever op een dak omdat de ruimte in ons land beperkt is.


Voordelen grootschalige zonnestroomparken

Er zijn vele voordelen te noemen. Een aantal voorbeelden:
  • Geen last van prijsstijgingen van energie! Elektriciteit is duur en zal de komende jaren alleen maar duurder worden. Door (mede)eigenaar te worden van een zonnestroompark heb je voor ten minste 25 jaar een vaste energieprijs.
  • Optimale plaatsing en daardoor hoge opbrengsten
  • Geen ontsiering van je huis/bedrijf door panelen op je eigen dak
  • Geen problemen bij verhuizing (je panelen liggen immers op het park en de aansluiting 'verhuist' gewoon met je mee)
  • Grootschalige inkoop en daardoor lage kosten
  • Dikwijls goede financieringscontructies mogelijk (b.v. door garantiefondsen)
  • Geen zorgen: door een goede monitoring worden eventuele storingen zo snel mogelijk verholpen

Zonne-energie is nu al rendabel

Zonne-energie in Nederland is nu al rendabel, zelfs zonder subsidie. Maar dan moet het wel op een slimme manier gebeuren. De ligging moet optimaal zijn zodat een hoge opbrengst behaald wordt. De kosten moeten zo laag mogelijk gehouden worden door grootschalige inkoop en er dient alleen gewerkt te worden met goede kwalitatief hoogwaardige producten.
De komen jaren wordt het alleen maar rendabeler: Doordat de fossiele bronnen op dreigen te raken en de vraag naar energie wereldwijd toeneemt zullen de prijzen van traditionele energie blijven stijgen.

Waarom ook op eigen initiatief?

We bouwen ook op eigen initiatief zonnestroom-
parken omdat we willen laten zien dat zonne-energie op grote schaal in Nederland rendabel is. We willen echter geen energieleverancier worden. Daarom zorgen we ervoor dat het zonnestroompark zowel voldoende klanten (mensen/bedrijven die de stroom willen afnemen) als investeerders (mensen/bedrijven die eigenaar van het park willen worden) heeft voor we gaan bouwen. Het liefst richten we hiervoor een
duurzame coöperatie op, omdat op die manier een hele mooie businesscase kan worden behaald.

Wat als de zon niet schijnt?

De opbrengst van zonnestroomparken is uiteraard het hoogst als de zon schijnt. Maar ook als de zon niet schijnt wordt stroom geleverd omdat een zonnepaneel ook werkt op diffuus licht. Diffuus ligt is zonlicht dat de aarde niet direct bereikt, als het bijvoorbeeld bewolkt is.Hoe lang gaan zonnestroomparken mee?

Een zonnestroompark bestaat uit zonnepanelen, omvormers/inverters (apparaat die gelijkspanning omzet in wisselspanning) en kabels.
De zonnepanelen zijn verreweg het duurste onderdeel van een zonnestroompark. Een zonnepaneel gaat naar verwachting 35-40 jaar mee, maar levert wel elk jaar iets minder energie (ongeveer 0,5% per jaar). Wij werken uitsluitend met panelen die na 25 jaar nog gegarandeerd 85% van hun vermogen opleveren.
Een omvormer gaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee.


Stacks Image 2


De kracht van de zon
De zon levert elke dag meer dan 10.000 keer de energie die alle mensen op aarde die dag gebruiken. Zonne-energie is beschikbaar voor iedereen, is milieuvriendelijk en nog zeker 4,5 miljard jaar beschikbaar.

Deze pagina delen:

Ghg\\